Waarom 10-14 onderwijs

'De ontwikkeling van de tiener wordt gekenmerkt door perioden van groeispurts en perioden waarin de groei wat langzamer gaat'


Op het Vita College zitten leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs op één school. De keuze voor het niveau van voortgezet onderwijs wordt uitgesteld. In plaats van op 12-jarige leeftijd wordt op 14-jarige leeftijd bepaald op welk niveau de leerling doorstroomt in het voortgezet onderwijs. Hierdoor krijgen leerlingen 2 jaar langer de tijd om te ontdekken wat bij hen past. Er zijn ook leerlingen op de basisschool die al eerder toe zijn aan nieuwe uitdagingen. De stap naar het VO is dan nog niet in zicht, of te groot. Voor deze leerlingen biedt 10-14 onderwijs de mogelijkheid om al kennis te maken met de manier van werken en met de lesstof.

Curriculum 10-14

Tieners hebben onderwijs nodig dat past bij hun tienerbrein. Wij werken we met ‘Curriculum 10-14'. Dit is een doorlopende leerlijn tussen het primair- en voortgezet onderwijs, dat uitgaat van wat we weten over het lerende brein bij tieners.

De verschillende vakken worden overkoepeld door een thema, dat elke 8 tot 10 weken wisselt. Kinderen kunnen hierdoor verbinding leggen met de verschillende kennisgebieden. Naast vakinhoudelijke kennis en vaardigheden is Curriculum 10-14 doorweven met persoonlijke kwaliteiten als creativiteit, kritisch denken, leren leren, samenwerken en probleemoplossend vermogen.

Leerlingen ontdekken hoe ze zelf het beste leren en worden zich bewust van de stappen die ze maken.

Het VITA college is gericht persoonlijke groei, talentontwikkeling en coaching op maat. Het biedt leerlingen een uitdagende leeromgeving én het vertrouwen om door te groeien.